Thu. Jul 18th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Tun Dr Mahathir Terima Anugerah Global Islamic Leader World Islamic Tourism Award 2023

2 min read


Kuala Lumpur : Tun Dr Mahathir Mohamad telah menerima Anugerah Pemimpin Islam Global pada Anugerah Pelancongan Islam Sedunia (WITA) 2023. Anugerah Pelancongan Islam Sedunia (WITA) 2023 ialah anugerah pertama dan anugerah paling berprestij dalam Pelancongan Islam sempena Persidangan dan Pameran Pelancongan Haji, Umrah & Islam Asia (AITEX 2023). 

Semasa menerima anugerah itu, bekas perdana menteri berkata industri pelancongan dan perkhidmatan adalah berdasarkan reputasi dan semua pengendali Islam dalam industri itu harus mencapai nilainya.

 “Pengusaha pelancongan Islam bukan sahaja memastikan makanan halal, mereka akan memastikan apa yang mereka makan halal untuk mereka dan pelanggan mereka. “Ini bermakna pengusaha tidak akan mengenakan caj yang berlebihan atau memotong sudut jika ia diperhatikan,” katanya ketika berucap selepas menerima anugerah itu di Hotel Sunway Resort. 

Beliau menambah bahawa industri pelancongan akan menjadikan pengusaha pelancongan Muslim lebih berwibawa.

Objektif anugerah itu adalah untuk mengiktiraf, meraikan produk dan perkhidmatan kecemerlangan yang diberikan oleh Wira Pelancongan Islam dan merentasi semua sektor pelancongan dan hospitaliti pelancongan. Menurut Dato’ Noor Zaleha Baharudin, Pengerusi Penganjur WITA, anugerah itu juga diberikan sebagai pengiktirafan kepada mereka yang telah menyumbang kepada kejayaan dalam Industri Pelancongan Islam.

“Penerima anugerah ini telah dipilih dengan teliti dengan mematuhi pematuhan standard yang ditetapkan oleh panel pemilih WITA yang masing-masing mempunyai pengalaman lebih 30 tahun dalam industri pelancongan,” kata Dato’ Noor Zaleha Baharudin.

Penganjuran WITA yang diadakan di Malaysia bertepatan sekali kerana negara ini yang dianugerahkan sebagai “Top Spot As The Preferred Halal Tourist Destination” oleh Master Card-Cresent Rating Global Muslim Index (GMTI) 2022. WITA pertama ini pastinya akan memberi inspirasi kepada peserta pelancongan Islam global untuk bekerja lebih keras agar usaha mereka akan mendapat pengiktirafan tinggi pada tahun hadapan WITA dan tahun-tahun seterusnya.

“Akhir sekali selaku Ketua jawatankuasa penganjur WITA sekali lagi saya mengucapkan tahniah kepada Wira Pelancongan Islam yang diberi penghormatan menerima anugerah paling berprestij ini,” kata Dato’ Noor Zaleha Baharudin.

Sebanyak 55 anugerah diberikan kepada individu dan pemain industri yang bekerja keras memastikan industri pelancongan Islam di rantau ini terus pada tahap terbaik.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *