Sat. May 25th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

PULAU PANGKOR DISASAR CAPAI TAHAP IMUNITI KELOMPOK PADA BULAN SEPTEMBER 2021

2 min read

Dalam Fasa 2 Pelan Pemulihan Pelancongan, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) telah mengadakan Mesyuarat Penyelarasan dengan Pejabat Daerah, Jabatan Pelancongan Negeri dan Lembaga Pembangunan berkaitan untuk memperluaskan program ini ke pulau-pulau peranginan yang menjadi tumpuan utama pelancong seperti Pulau Redang, Pulau Perhentian, Pulau Pangkor, Pulau Tioman dan juga pulau-pulau yang lain.

Pulau Pangkor yang dipilih menjadi sebahagian daripada projek rintis bagi Program COVID-19 Free Destination dalam Fasa 2 Pelan Pemulihan Pelancongan sepertimana yang telah digariskan oleh MOTAC sebelum ini. Ianya dijangka bakal mencapai sasaran 80 peratus tahap imuniti kelompok menjelang awal bulan September tahun ini.

Program di Pulau Pangkor ini telah melibatkan kerjasama antara pihak MOTAC bersama Pejabat Daerah dan Tanah Daerah Manjung serta Pejabat Kesihatan Daerah Manjung. Ianya bertujuan untuk membantu melancarkan program imunisasi vaksin yang dijalankan secara outreach.

Bagi mencapai hasrat tersebut, sekurang-kurangnya 8,026 orang penduduk layak untuk menerima vaksin daripada jumlah keseluruhan 11,500 populasi yang diunjurkan di Pulau Pangkor. Setakat 11 Julai 2021, sebanyak 1,002 orang telah menerima suntikan dos pertama manakala seramai 1,056 orang pula telah lengkap dos pertama & dos kedua. Sehubungan itu, individu yang belum menerima vaksin adalah seramai 5,968 orang.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri dalam lawatan kerjanya ke Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) Pulau Pangkor pada hari ini berkata, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Manjung telah memulakan program outreach tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu dan Ahad) untuk tempoh 8 minggu berturut-turut mulai 16 Julai 2021 dengan sasaran kapasiti pemberian vaksin seramai 540 orang sehari.

“Berdasarkan rekod Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) Daerah Manjung, pemberian dos pertama dijangka selesai pada 8 Ogos 2021 dan akan disusuli dengan dos kedua mulai 13 Ogos. Oleh itu, Pulau Pangkor dijangka mencapai 80 peratus imuniti kelompok pada awal September ini,” katanya.

Pejabat MOTAC Perak turut menghantar empat kakitangan sebagai sukarelawan bukan kesihatan untuk tempoh dua minggu berturut-turut. Selepas ini seramai 25 orang sukarelawan telah dicadangkan termasuk MOTAC Negeri dan agensi-agensi MOTAC Negeri, wakil Kerajaan Negeri serta sukarelawan yang dikenalpasti oleh pihak CITF Daerah Manjung untuk membantu program outreach yang sedang dilaksanakan.

Dalam pada itu, YB Dato’ Sri Hajah Nancy berkata, bagi menjayakan program outreach di Pulau Pangkor, kementeriannya juga bekerjasama dengan Persatuan Pemandu Teksi Malaysia (PERTEKMA) Cawangan Pulau Pangkor bagi memudahkan urusan pergerakan keluar penduduk kampung untuk menerima vaksin.

Kempen Promosi Rindu Melancong? Jom Vaksin Dulu! turut giat dijalankan oleh Tourism Malaysia bagi menggalakkan lebih banyak pendaftaran dalam kalangan penduduk tempatan untuk divaksin.

Program COVID-19 Free Destination yang digerakkan oleh MOTAC, antara lain bertujuan meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap keselamatan destinasi pelancongan negara sekali gus menjayakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *