Thu. Jul 18th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Landasan Seni & Budaya Asia’s Kids Star

4 min read

Pertandingan Siri Kanak-Kanak Antarabangsa “ASIA’S KIDS STAR” Pentas impian untuk kanak-kanak menampilkan potensi bakat mereka!
“Asia’s Kids Star” memainkan peranan untuk menjadi jambatan kebudayaan bagi menyahut inisiatif “Satu Jalur Satu Jalan” (One Belt and One Road), yang merupakan usaha sama antara China dan Malaysia, ia juga merupakan Pertandingan Rasmi Pertukaran Budaya Antara China Dan Malaysia sempena Ulang Tahun Hubungan Dialog China-ASEAN ke-31 dan Ulang Tahun Hubungan Diplomatik China-Malaysia ke-48.

Acara “Asia’s Kids Star” diwujudkan atas kerjasama syarikat Malaysia, N Q Cultural Commercial Sdn Bhd (NQCC) dan syarikat China, Dou Kou International Media Co., Ltd, yang dianjurkan bersama oleh China Beijing Qianyu Culture Media Co., Ltd. dan syarikat Malaysia, CIC Global Sdn Bhd bagi menyediakan platform antarabangsa untuk pertukaran seni dan budaya untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 16 tahun di Asia dan di seluruh dunia!

Jenama “Asia’s Kids Star” di bawah kendalian NQCC telah mencapai halatuju pembangunan strategik pakatan jenama dengan Pusat Pengurusan Perikatan Pembangunan Seni Belia Antarabangsa Kanada-Toronto CIYA pada Jun 2021 untuk pengembangan budaya “Asia’s Kids Star + CIYA”, dan bersama-sama menubuhkan Jawatankuasa Penganjur Antarabangsa “Asia’s Kids Star” untuk mencapai objektif ini. Upaya tersebut telah mendapat sokongan daripada jabatan kerajaan dan persatuan seperti Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional, Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia, Persatuan Pelancongan Domestik Malaysia (MITA), Persatuan Pengusaha Kecil Dan Sederhana Malaysia, dan lain-lain, serta sokongan dan penganjuran bersama daripada Kerabat Diraja Negeri Sembilan, Malaysia.

Baru-baru ini satu sidang media telah diadakan oleh Jawatankuasa
Penganjur Antarabangsa “Asia’s Kids Star” di Pawagam Mini P. Ramlee, FINAS pada 24 Mei 2022 (Selasa), turut dihadiri oleh Naib Presiden Majlis Pelancongan Malaysia (MTC), Profesor Datuk Azlie Halim, Encik Syirfan Indra Mitra Surya, Timbalan Ketua Pengarah FINAS, Puan Wan Zumaiza Bt Wan Mustapha, Penolong Pengarah Kanan/Ketua Seksyen Pendidikan Awal Kanak-Kanak Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional WPKL, Datin Dorph Peng Wen Yin, Timbalan Presiden Kebangsaan Persatuan PKS Malaysia, Datuk Michael Kang Hua Keong, Mr Paul Wong dan Mr Proven Goh dari Mega Star Arena, wakil-wakil berpangkat tinggi yang lain, dan pelbagai rakan kongsi.

Sekumpulan kanak-kanak terpilih dari Malaysia dan China yang mengambil bahagian dalam siri pertandingan tertentu di bawah “Asia’s Kids Star”, telah mempersembahkan tarian tradisional Melayu dan lagu tema “Asia’s Kids Star” – LIGHT CHASER. Lagu tersebut adalah usaha keras dari sekumpulan pemuzik Asia yang berbakat, malah telah dimainkan di program “Let’s Sing Kids” oleh Hunan Satellite TV untuk memberi inspirasi kepada setiap kanak-kanak yang mempunyai impian menjadi seorang bintang kanak-kanak Asia, agar dapat bergerak ke hadapan dengan berani dan juga membimbing mereka menuju ke arah yang betul.

Bagi memperingati Ulang Tahun Hubungan Dialog China-ASEAN ke-31 dan
Ulang Tahun Hubungan Diplomatik China-Malaysia ke-48 Peringatan Khas Hari Kebangsaan China Majlis Persembahan TV Pelajar Sekolah Rendah dan Menengah Antarabangsa juga telah diadakan.

Sebagai destinasi acara di luar negara, Kuala Lumpur akan mengadakan
rakaman program CCTV di Megastar Arena pada 16 Julai 2022 untuk Gala Seni Antarabangsa Belia China-Malaysia bagi Gala Persembahan TV Pelajar Sekolah Rendah dan Menengah Antarabangsa “Asia’s Kids Star” 2022, sementara itu kanak-kanak di China akan mengadakan sesi rakaman mereka di Hengdian World Studios. Semua kanak-kanak yang menyertai rakaman program tersebut akan menerima sijil penyertaan yang dikeluarkan khas oleh bahagian produksi CCTV.

Program ini akan dihasilkan secara besar-besaran bertemakan “One Same World” (Satu Dunia Yang Sama), berikutan pengeluaran peringkat tinggi, berskala besar dan diperhalusi berdasarkan upacara besar CCTV sebelum ini. Dengan menggunakan pasukan pengarah peringkat filem profesional sebagai pasukan produksi, pasukan pengarah akan meneroka jauh ke dalam faktor yang mewakili ciri-ciri pengajaran seni tempatan untuk menghasilkan program. Program ini bakal akan disiarkan di Saluran Pelajar Sekolah Rendah dan Menengah Xinying dari CCTV semasa waktu cuti Hari Kebangsaan China dan dijangka akan menerima liputan daripada ratusan saluran media di pelbagai wilayah di China.

Disebabkan epidemik dan China telah menutup sempadannya buat sementara waktu, maka “Asia’s Kids Star” akan diadakan di Malaysia untuk peringkat akhir sirinya. Peserta yang cemerlang akan berpeluang menandatangani kontrak dan menyertai Kumpulan Seni “Asia’s Kids Star”, dan disyorkan untuk menyertai rakaman filem dan televisyen, penggambaran rancangan pelbagai dan menikmati sumber seni persembahan yang lain, terutamanya dalam rancangan realiti “Walk
Around Malaysia 101” milik NQCC, ia dimaklumkan bahawa musim pertama rancangan itu telah disiarkan di iQiyi, platform video dalam talian paling popular di China.

Selain itu, para peserta juga akan dijemput untuk menghadiri Majlis Anugerah Global “Asia’s Kids Star” Starlight Bright Children’s Show, dan peserta dari China akan datang ke Malaysia untuk memeriahkan majlis yang indah bersama dengan peserta tempatan. Majlis anugerah ini akan memudahkan kerjasama antara artis dan pengarah terkenal dari dalam dan luar negara, dan terdapat ramai tetamu VVIP China dan Malaysia akan membuat penampilan mereka di majlis! Ini bukan sahaja pentas untuk menyaksikan detik-detik terhormat kanak-kanak, tetapi juga bermaksud bahawa China dan Malaysia akan mempunyai pertukaran budaya dan kerjasama yang lebih erat pada masa hadapan dan bersama-sama mempromosikan pembangunan pertukaran budaya dan kemakmuran antara kedua-dua negara, ini adalah acara antarabangsa yang membawa makna yang mendalam.

Dr Mazlan Goh Bin Ahmad Goh, Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Antarabangsa “Asia’s Kids Star”, berdedikasi untuk mempromosikan dan
menggalakkan interaksi budaya kanak-kanak di negara-negara Asia dari aspek kepelbagaian, berbeza bentuk dan tiga dimensi, supaya kanak-kanak yang merupakan tonggak masa depan negara boleh mempromosikan seni dan budaya asli ke Asia malah dunia, agar integrasi dan pengembangan pelancongan, ekonomi, fesyen, budaya Malaysia dapat digalakkan untuk meningkatkan kuasa lembut budaya.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *