Thu. Jul 18th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

ASEAN Festival 2023: Memperkasa Kebudayaan dan Transformasi Digital di Kuala Lumpur

2 min read

Festival Ekstravaganza ASEAN Hari Tanpa Tunai telah dirasmikan secara rasmi di LaLaport Bukit Bintang City Center pada 1 Disember 2023, lokasi utama di Kuala Lumpur. Sebagai perayaan budaya tahunan, festival itu adalah simbol perpaduan, kepelbagaian dan warisan bersama komuniti ASEAN. Matlamat utama festival ini adalah untuk mempamerkan kepelbagaian budaya dan tradisi negara-negara dalam Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN). Tumpuan utama Ekstravaganza Hari Tanpa Tunai adalah untuk mempromosikan pembayaran tanpa tunai dan meningkatkan celik kewangan di rantau ASEAN, dengan meningkatkan kemudahan, kecekapan dan keselamatan transaksi kewangan.

Dengan misi untuk memupuk pertukaran budaya, mengukuhkan hubungan seberang laut, dan mempromosikan kepelbagaian budaya Asia Tenggara, festival itu telah menjadi acara utama dalam kalendar kebudayaan. Hari kedua perayaan itu disambut dengan paparan warna-warni Malaysia dan persembahan kebudayaan dari Thailand, Indonesia, Vietnam dan Timor-Leste. Penganjur festival ingin mencipta pengalaman yang inklusif dan menghiburkan dengan menyepadukan pelbagai budaya dan pengalaman. Para tetamu juga diberi peluang untuk menerokai Pasaran Festival ASEAN, Pameran Perjalanan ASEAN & Kedutaan ASEAN serta sesi melepak yang lebih intim dengan penaja semasa sesi unplug mereka.

Di antara sepuluh anggota ASEAN yang mengambil bahagian, festival itu berfungsi sebagai platform untuk mempamerkan kemudahan dan faedah pembayaran tanpa tunai, serta menggalakkan perniagaan dan kerajaan menggunakan kaedah pembayaran digital moden di peringkat antarabangsa. Faktor utama yang menyumbang kepada kepercayaan pembayaran tanpa tunai termasuk langkah keselamatan, proses transaksi yang selamat dan kelebihan dalam memberikan lebih banyak faedah kepada pengguna.

Kerajaan dari negara-negara ASEAN mengiktiraf keperluan untuk beralih kepada masyarakat tanpa tunai, dan sokongan daripada rantau ASEAN membolehkan pertumbuhan persekitaran pembayaran tanpa tunai. Dengan memupuk kerjasama antara badan kerajaan, festival ini bertujuan untuk merangsang inovasi, meningkatkan kesalingoperasian antara sistem pembayaran yang berbeza, dan mewujudkan ekosistem pembayaran tanpa tunai yang lancar di seluruh negara ASEAN.

Menurut Eldrick Koh, Pengasas GenYouth, “Festival ASEAN Hari Tanpa Tunai ialah inisiatif perintis yang secara aktif mempromosi dan mempromosikan penggunaan pembayaran tanpa tunai, dan menyokong prospek digital dan kewangan ASEAN.” Beliau menekankan bahawa festival itu membuka jalan ke arah masa depan di mana transaksi digital menjadi norma, memperkasakan individu, perniagaan dan kerajaan untuk menerima sepenuhnya kuasa transformasi pembayaran tanpa tunai.

Tambahan pula, Eldrick Koh menyatakan Festival ASEAN juga merupakan forum untuk negara ASEAN mempromosikan kekayaan budaya mereka melalui pameran mini yang terdapat di galeri ASEAN Festival.

Dengan 100 gerai yang menyediakan pelbagai jenis produk daripada makanan dan minuman kepada seni dan kraf asli, festival ini menawarkan sesuatu untuk memenuhi setiap citarasa. Lihat dunia di satu pentas dengan pelbagai tawaran dan peluang untuk memenangi hadiah cabutan bertuah. Kumpul setem semasa mengambil bahagian dalam cabutan bertuah untuk memilih cenderahati dari gerai penganjur. Sertai sesi cabutan bertuah untuk memenangi hadiah menarik seperti set minyak wangi Vanzo, hadiah makanan atau wang tunai, kit pencukur dan banyak lagi.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *