Wed. Jul 17th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Pertandingan Memasak Makanan Halal Taiwan ke-2 Meriah

3 min read(KUALA LUMPUR) Pertandingan Memasak Makanan Halal Taiwan ke-2 telah berakhir dan pasukan dari Jabatan Perkhidmatan dan Pengurusan Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM) bijak menggunakan bahan makanan halal Taiwan dengan menggabungkan cendawan porter dan halibut untuk mencipta hidangan menarik yang memenangi hati juri .Pelajar-pelajar telah memukau Chef Jo dan Chef Riz dengan kreativiti mereka dan membawa pulang hadiah tunai sebanyak RM 1,000.

Majlis Pembangunan Perdagangan Luar Taiwan (TAITRA) ditugaskan oleh Biro Perdagangan Luar Taiwan untuk mengadakan Pertandingan Memasak Makanan Halal Taiwan ke-2 pada 26 Ogos sempena Ekspo Taiwan 2023 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Kesejahteraan Komuniti Universiti Malaysia Kelantan (UMK) serta Jabatan Perkhidmatan dan Pengurusan Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM) masing-masing menghantar dua pasukan peserta pelajar untuk bersaing dalam pertandingan tersebut. Inovasi muda mereka dipamerkan sepenuhnya, membawa kepada pertandingan banyak kaedah memasak kreatif yang memperlihatkan kelebihan bahan-bahan Taiwan serta mencipta rangkaian cita rasa yang menggoda.

Keempat-empat pasukan memilih untuk bersaing dengan hidangan makanan laut, menggunakan 25 bahan makanan halal terbaik daripada sepuluh jenama Taiwan untuk memasak dua hidangan yang diperlukan. Bahan-bahan tersebut termasuk makanan laut dari YENS dan Huikun, sayur-sayuran dari No Meating, keropok beras dari Dong Yuan, kerepek ubi keledek dari K.K. Orchard, madu premium dari Dudujia Honey, serta pelbagai sos dan perasa dari Pao Chung, S&G dan Jofont. Keupayaan para pelajar untuk menggabungkan beragam jenis bahan ini menjadi hidangan masakan Timur dan Barat yang menyelerakan adalah luar biasa dan benar-benar mengetengahkan kepelbagaian bahan makanan halal Taiwan.

Tempat pertama diberikan kepada Muhammad Haikal Hazim bin Mohd Lazim dan Nur Farhani binti Fadrul Hisham dari UPM. Pasukan ini mengatakan bahawa setiap bahan yang luar biasa yang disediakan sudah menjadi hidangan dalam diri sendirinya. Mereka percaya bahawa cara terbaik untuk memproses bahan-bahan halal Taiwan yang lazat adalah mengurangkan penggunaan terlalu banyak perasa. Sebaliknya, kuncinya adalah untuk mengimbangi rasa dan mengeluarkan rasa yang paling menakjubkan dari setiap bahan.

Menurut Peggy Lin, Timbalan Pengarah Eksekutif Jabatan Pemasaran Strategik TAITRA, lebih dari seribu syarikat di Taiwan telah memperoleh pensijilan halal setakat ini.  Malaysia, sebagai pasaran eksport terbesar bagi produk-produk ini, menunjukkan bahawa produk halal berkualiti tinggi dari Taiwan diiktiraf dan diterima oleh rakyat Malaysia. Pertandingan Memasak Makanan Halal Taiwan pertama kali diadakan tahun lalu dan menampilkan daging berasaskan tumbuhan telah mendapat sambutan yang sangat baik. Bahan-bahan yang digunakan tahun ini sangat beragam dan menggambarkan potensi makanan halal dari Taiwan yang tidak terbatas.

Remee Yaakub, Pengarah Seksyen Halal, Makanan & Minuman dan Asas Tani MATRADE, memuji usaha TAITRA untuk mempromosikan produk halal Taiwan. Beliau juga merasa bangga atas kemajuan ekonomi dan perdagangan antara Malaysia dan Taiwan.

Sama seperti pertandingan tahun lepas, acara tahun ini sekali lagi menampilkan karagaman dan rasa yang tinggi. Kedua-dua juri chef selebriti, Chef Jo dan Chef Riz, merasa senang hati melihat kegigihan pelajar-pelajar dalam menyahut cabaran untuk mengaji hidangan yang lazat ini. Mereka juga sepakat bahawa pertandingan seperti ini tidak hanya memberikan inspirasi kepada pelajar, tetapi juga membawa peluang bagi pertukaran budaya yang berterusan dan membawa lebih banyak inovasi. Para juri berharap untuk melihat lebih banyak pertandingan sedemikian pada masa akan datang.

Selama pertandingan memasak berlangsung di pentas, penonton dilayan dengan minuman Taiwan yang lazat – teh tembikai musim sejuk dari Forever Sweety yang popular di seluruh dunia. Selain itu, pek sampel teh susu Shih Chen 3:15pm yang terkenal, minuman badam akar teratai dari King Kung, dan minuman enzim Biozyme turut disajikan kepada para penonton.

Untuk maklumat lanjut mengenai makanan halal Taiwan, sila hubungi Pusat Dagangan Taiwan di Kuala Lumpur di talian 03-2031 2388 atau e-mel: kl@taitra.org.tw

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *