Tue. Jun 25th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

PERTANDINGAN MEMANCING LANGKAWI SATUN MELALUI LAUTAN ANDAMAN 2024 MERIAH

2 min read

Screenshot

Langkawi : Susulan kejayaan besar acara Memancing Satun Langkawi melalui lautan Andaman pada tahu 2023, Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), dengan kerjasama Jabatan Pelancongan & Sukan Wilayah Satun, telah menganjurkan sekali lagi pertandingan pada tahun ini yang melibatkan 210 pemancing dari Malaysia dan Thailand. Pertarungan memancing yang epik ini mempamerkan kemahiran memancing dan menyatukan peminat dari Malaysia dan Thailand yang turut dihadiri oleh Tunku Mahkota Kedah, Tunku Shazuddin Ariff Sultan Sallehuddin dan Che Puan Nur Julie Ariff.

Pertandingan ini menampilkan tangkapan-tangkapan yang besar seperti Giant Trevally, Kerapu, Merah, Merah Emas, Barracuda, Merah Jalur, Giant Diamond Trevally, Toman, Rainbow Runner, Ikan Talang, Tenggiri, Mahi-Mahi, Wahoo, dan Jenahak.

Pertandingan yang berlangsung dari 17 hingga 19 Mei 2024, bermula di Satun, Thailand, dan berakhir dengan acara timbang berat di Langkawi. Jumlah hadiah keseluruhan adalah RM50,000. Pasukan Pran Tah-Le dari Thailand telah memenangi hadiah sebanyak RM20,000 bagi kategori Pasukan Ikan Terberat dengan tangkapan seberat 48.2 kilogram. Kapten daripada pasukan ini telah membawa pulang RM1,500 untuk kategori kapten terbaik. Dari Malaysia, Kelab Kebajikan dan Sukan LADA memenangi tempat kedua dengan tangkapan 35.7 kg, memperoleh RM5,000, manakala pasukan Jabatan Kerja Raya memenangi tempat ketiga dengan tangkapan 33.5 kg, menerima RM3,000.

Dato’ Haslina Abdul Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif LADA, menyatakan kegembiraannya mengenai acara tersebut, menekankan peranannya dalam memupuk kerjasama dan pertukaran budaya antara Langkawi dan Satun.

“Tahun ini, kami membuka penyertaan kepada rakyat Malaysia di luar Langkawi dan pemancing antarabangsa, memastikan pengalaman yang berharga. Pertandingan ini bukan sahaja mempromosikan Langkawi sebagai syurga pemancing tetapi juga mengukuhkan hubungan antarabangsa menerusi minat memancing yang sama. Selaras dengan Pelan Strategik LADA, acara ini bertujuan untuk memartabatkan Langkawi sebagai destinasi acara yang utama, sejajar dengan menarik ramai pelawat dan wakil media untuk menyokong pertandingan ini.”

Dato’ Haslina menambah, “Acara ini berjalan dengan sangat baik dan seperti yang dirancang. Kami berharap para pemancing menikmati pengalaman ini, dan dengan setiap pertandingan, semua orang pulang sebagai pemenang, sama ada dengan wang hadiah atau hasil tangkapan. Acara ini diharapkan menjadi titik pemula untuk menggalakkan semangat kesukanan dan penganjuran pertandingan berbentuk begini di Langkawi pada tahun depan.”

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *