Sat. May 25th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Meraikan Kecemerlangan: Anugerah Pelancongan Perak 2024

2 min read

IPOH : Bagi meraikan kecemerlangan dalam industri negeri Perak, Tourism Perak akan menganjurkan Anugerah Pelancongan Perak pada 13 September 2024. Anugerah ini diadakan bagi memberi penghormatan kepada individu, organisasi, dan inisiatif yang telah memberikan sumbangan cemerlang kepada promosi dan pembangunan pelancongan di Perak.

Menurut Pengerusi Pelancongan, Industri, Pelaburan dan Pembangunan Koridor Perak, YB Loh Sze Yee, anugerah tersebut merupakan salah satu inisiatif Tourism Perak bagi merancakkan Tahun Melawat Perak 2024.

Beliau berkata pencalonan untuk anugerah ini akan dibuka selama dua bulan bermula 1 Mei dan akan ditutup pada 30 Jun.

“Majlis anugerah itu akan diadakan pada 13 September di Hotel Casuarina @ Meru bagi mengiktiraf dan menganugerahkan individu dalam industri pelancongan atas perkhidmatan, sokongan dan dedikasi mereka. Terdapat 40 anugerah pelancongan yang dipertandingkan dalam 10 kategori termasuk penginapan, perkhidmatan, produk pelancongan, makanan dan lain-lain. Pencalonan bagi anugerah itu telah dikemas kini untuk dijalankan secara dalam talian dan terbuka kepada pihak berkepentingan industri atau pencalonan daripada pihak lain,” katanya.
Anugerah Pelancongan Perak berfungsi sebagai penghormatan kepada perintis dan berwawasan yang telah memainkan peranan penting dalam membentuk landskap pelancongan negeri. Daripada inisiatif pelancongan yang inovatif kepada pengalaman hospitaliti yang luar biasa, anugerah ini mengiktiraf kecemerlangan dalam pelbagai kategori, termasuk penginapan, tarikan, acara kebudayaan dan eko-pelancongan.

Lebih daripada sekadar sambutan pencapaian, Anugerah Pelancongan Perak adalah pemangkin kepada pertumbuhan dan inovasi dalam industri. Dengan mengiktiraf dan memberi ganjaran kepada kecemerlangan, anugerah tersebut memberi inspirasi kepada pihak berkepentingan untuk terus meningkatkan tahap dalam menyampaikan pengalaman pelancongan yang luar biasa. Budaya kecemerlangan ini bukan sahaja meningkatkan reputasi Perak sebagai destinasi pelancongan terulung malah turut menyumbang kepada pembangunan mampan sektor pelancongan negeri.

Salah satu ciri Anugerah Pelancongan Perak ialah komitmennya untuk mengiktiraf kepelbagaian dan keterangkuman industri pelancongan. Daripada inisiatif berasaskan komuniti berskala kecil kepada perusahaan pelancongan berskala besar, anugerah tersebut meraikan sumbangan daripada semua sektor masyarakat. Pendekatan inklusif ini memastikan bahawa pencapaian individu dan organisasi, tanpa mengira saiz atau skala, diiktiraf dan diraikan dengan sewajarnya.

Anugerah Pelancongan Perak berfungsi sebagai platform untuk inspirasi, kerjasama, dan rangkaian dalam industri pelancongan. Dengan menghimpunkan pihak berkepentingan dari seluruh sektor, termasuk agensi kerajaan, persatuan pelancongan, penyedia perhotelan, dan pengendali pelancongan, anugerah tersebut memupuk dialog dan kerjasama yang bertujuan memacu pertumbuhan dan pembangunan pelancongan yang berterusan di Perak.

Anugerah Pelancongan Perak berdiri sebagai bukti dedikasi, semangat, dan kepintaran mereka yang berusaha untuk menjadikan Perak sebagai destinasi pelancongan bertaraf dunia. Dengan mengiktiraf dan meraikan kecemerlangan dalam industri, anugerah itu bukan sahaja memberi penghormatan kepada pencapaian individu dan organisasi tetapi juga memberi inspirasi kepada generasi akan datang untuk meneruskan perjalanan penemuan, penerokaan dan perayaan semua yang ditawarkan di negeri Perak.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *