Sat. May 25th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Kepelbagaian Warisan Budaya Di Festival Kebudayaan Borneo 2023

2 min read

Subang Jaya : Kehidupan kepelbagaian warisan budaya Borneo telah berjaya memikat hati pengunjung yang hadir di Festival Kebudayaan Borneo 2023 di Pusat Membeli-belah Subang Parade baru-baru ini. Acara yang julung kali diadakan ini menawarkan pengalaman mendalam yang memperingati tradisi, seni, dan cita rasa unik dan kepelbagaian wilayah Borneo.

Festival Kebudayaan Borneo adalah sambutan tahunan kepelbagaan warisan budaya wilayah Borneo. Ia bertujuan untuk mempromosikan pemahaman, penghargaan, dan perpaduan budaya sambil mempamerkan keindahan dan kepelbagaian warisan kaya Borneo. Festival ini menampilkan persembahan pribumi, tarian tradisional, kerajinan seni, hidangan autentik, dan banyak lagi, menawarkan pengalaman budaya yang unik dan mendalam. Para peserta berpeluang untuk melihat dan mengenal budaya Borneo yang kaya melalui siri acara yang menarik.

“Festival Kebudayaan Borneo berperanan sebagai platform untuk mempersembahkan keindahan dan kepelbagaian warisan kaya Borneo,” kata penganjur festival, Dr. Jason Hee, yang juga merupakan Presiden Persatuan Fesyen, Model, dan Pertandingan Malaysia (MFMPA). “Kami sangat berterima kasih kepada Subang Parade kerana menyediakan kami dengan tempat yang sempurna untuk menghormati dan meraikan tradisi yang menjadikan Borneo begitu unik.”

Festival ini adalah suatu bukti sejati kepada semangat masyarakat dan kekayaan budaya Borneo. Dengan sokongan penaja seperti Subang Parade, acara ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman, penghargaan, dan perpaduan budaya di kalangan peserta dari pelbagai latar belakang.

Bagi mereka yang terlepas acara pertama festival pada 28 Oktober, mereka berpeluang merasakan kemeriahan Festival Borneo pada Hari Kedua pada 29 Oktober 2023.  Pada Hari Kedua ini, para peserta boleh menantikan lebih banyak aktiviti yang menarik, persembahan, dan peluang untuk mengeksplorasi warisan yang berwarna-warni Borneo. Ini termasuk persembahan budaya yang pelbagai, bengkel interaktif, pengembaraan kuliner yang lezat, kerajinan seni tangan, dan pandangan budaya.

Dengan menghadiri Hari Kedua festival, anda bukan sahaja akan mendapat peluang untuk merasai kehidupan budaya Borneo, malah juga menyumbang kepada pemeliharaan dan promosi warisan yang kaya ini. Jadikan 29 Oktober 2023, sebagai hari untuk dikenang ketika anda meresapi keindahan budaya Borneo.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *