Wed. Jul 17th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

“Pembunuh Malam” Menguasai Pentas, Juara Lagu Terbaik di Anugerah Lagu Indie 2023

2 min read

Malam kemuncak Anugerah Lagu Indie 2023 (ALI2023) telah menjadi titik tumpuan dengan penampilan mantap daripada 15 finalis yang terpilih, yang dibahagikan ke dalam tiga kategori utama – Pop, Rock, dan HipHop.

Pertandingan tersebut mencapai puncaknya apabila Lunar, dengan lagu “Pembunuh Malam” ciptaan Hazeeq Hilman dan Muhd Haziq, diumumkan sebagai pemenang Anugerah Lagu Terbaik ALI2023. Kejayaan ini membawa mereka meraih hadiah tunai berjumlah RM20,000, dengan RM5,000 diperoleh sebagai Anugerah Pop Terbaik dan RM15,000 sebagai Anugerah Lagu Terbaik.

Persembahan mereka bukan sahaja memenangi hati juri, tetapi juga mengatasi pesaing-pesaing sengit dalam kategori Pop. “Pembunuh Malam” telah mengungguli empat lagi lagu pesaing – “Pura”, “Stargazing”, “Luka”, dan “Derana” – untuk meraih gelaran Anugerah Pop Terbaik. Sementara itu, dalam kategori Rock, “Souled Out” memenangi gelaran Juara Anugerah Rock Terbaik, mengalahkan pesaing kuat seperti “Jiwa (Takhta Milik Kita)”, “In The Haze”, “Inti Sari”, dan “Terra Luna”.

Kategori HipHop juga menyaksikan persaingan yang sengit, di mana “LXF” berjaya meraih gelaran Juara Anugerah HipHop Terbaik, mengalahkan lagu-lagu seperti “Ice Cold Castle”, “Candy Mind”, “Gard O Gard”, dan “Mimpi Untuk Semalam”.

Ahmed Faris Amir, Penerbit Eksekutif Anugerah Lagu Indie, menyatakan kebanggaannya dengan kualiti persembahan yang ditunjukkan oleh semua finalis. Beliau menyatakan bahawa kejayaan mereka membuktikan bahawa penggiat muzik indie tempatan mampu menghasilkan karya berkualiti. Sebagai platform yang dirancang khas untuk meraikan bakat-bakat indie tempatan yang kreatif, beliau berharap agar Anugerah Lagu Indie dapat terus memberi inspirasi kepada mereka untuk terus menghasilkan karya-karya berkualiti dan kompetitif dalam arena muzik.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah menyokong dan menjayakan ALI2023, termasuk Kementerian Belia dan Sukan melalui Rakan Muda (Rakan Muzik), Honda Motorcycle Malaysia, dan juga rakan media seperti Music Addicts, Relevan, Media Variasi, Selebriti Online, Medialah!, Malaysia Music Scene, Malaya Roll, Big Media Works, Malaysia Tribune, Writer’s Daily, LUAS, dan Pocket News Media. Kerjasama daripada rakan korporat seperti CIK dan Yoodo juga turut memberi dorongan yang besar dalam kesuksesan acara ini.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *