Sat. May 25th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

MENYEMAI SEMANGAT PERPADUAN DALAM THE MID-AUTUMN FESTIVAL 2023

2 min read

KUALA LUMPUR :Dalam menyemai semangat perpaduan semasa musim perayaan ini, Subang Parade Shopping Centre akan menjadi tuan rumah untuk Mid-Autumn Festival 2023. Festival ini akan memperkenalkan budaya dan tradisi masyarakat Cina kepada pelawat dari seluruh negara . Dianjurkan oleh Persatuan Fesyen, Modelling, dan Pagean Malaysia (MFMPA), perayaan ini akan menampilkan lentera Cina yang indah, pakaian tradisional, persembahan menarik, pertandingan yang menarik, kek bulan yang lezat, dan banyak lagi untuk menyatukan orang-orang dari berbagai etnik sebagai satu “Keluarga Malaysia” semasa perayaan yang penting ini.

Mid-Autumn Festival 2023, juga dikenali sebagai Festival Kek Bulan, adalah salah satu perayaan yang paling penting dalam tradisi Cina dan dirayakan dengan meluas di pelbagai negara, termasuk Malaysia. Setiap negara merayakan festival ini dengan cara yang berbeza, dan Mid-Autumn Festival 2023 akan mencerminkan pendekatan budaya Malaysia dalam merayakan perayaan yang penting ini.

Pelawat akan dapat menikmati paparan lentera berwarna-warni yang melambangkan persatuan dan keberuntungan. Festival ini juga akan menampilkan pameran dan gerai yang memaparkan pelbagai penawaran budaya yang membolehkan pembeli menjelajah pengalaman gastronomi makanan Pertengahan Musim Luruh terbaik Malaysia. Mid-Autumn Festival 2023 akan berlangsung dari jam 10 pagi hingga 10 malam pada 30 September dan 1 Oktober 2023.

Selain itu, pengunjung juga akan dapat menikmati pelbagai persembahan budaya seperti tarian singa, pertunjukan fesyen, tarian Cina tradisional, demonstrasi pembuatan kek bulan, dan Selangor Fashion Week Preview untuk mempersembahkan tren fesyen terkini.

Dr. Jason Hee, Presiden MFMPA, berkata, “Saya sangat berbesar hati dapat memainkan peranan yang penting dalam menyatukan orang-orang dari berbagai etnik semasa peristiwa yang bersejarah ini. Saya tidak hanya dapat memberikan peluang kepada orang-orang dari berbagai etnik untuk mengalami festival yang indah dan sangat dirayakan ini, tetapi saya juga sangat gembira dapat memainkan peranan dalam memelihara budaya Cina yang unik di Malaysia. Selanjutnya, saya dengan bangga mengumumkan bahawa kami akan mengumumkan pemilihan ‘Duta Cheongsam Malaysia 2023’ di Mid-Autumn Festival 2023; para duta ini akan membantu mempromosikan dan memelihara budaya Malaysia-Cina melalui pelbagai acara.”

Beliau menambah, “Kami percaya bahawa dengan mempersembahkan keindahan budaya kami, kami boleh mempromosikan pelancongan Malaysia dan menarik pelancong tempatan dan antarabangsa untuk mengunjungi tempat berbelanja kami, yang merupakan pusat beli-belah tertua di Asia Tenggara.”

Encik Shahrin Mokhtar, Pengarah Bahagian Pembangunan Pakej Pelancongan Malaysia, berkata, ” Mid-Autumn Festival adalah satu peristiwa yang indah, dan kami sangat bersemangat untuk mempromosikan peristiwa budaya ini, mendorong pemahaman silang budaya, yang selari dengan slogan kita, ‘Malaysia Truly Asia.'”

Dengan pameran lentera berwarna-warni, pertunjukan budaya yang mengagumkan, dan pelbagai makanan tradisional yang lazat, festival ini adalah peluang yang sempurna untuk mengalami semangat kebersamaan yang meriah semasa musim perayaan ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai festival ini, sila layari laman web rasmi di www.subangparade.com.my atau ikuti mereka di Facebook @MYSubangParade atau Instagram @mysubangparade.

Jadi, mari sertai Mid-Autumn Festival 2023, jelajahi keajaiban budaya, dan rasai semangat persatuan yang hangat dalam perayaan yang penuh warna-warni ini.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *