Sat. Mar 2nd, 2024

Santai Travel Media

inspirasi percutianku

MALAYSIA – JAPAN FESTIVAL 2022 @ MATIC KUALA LUMPUR

2 min read


Festival Malaysia – Jepun 2022 bersempena dengan Ulang Tahun ke-40 Dasar Pandang Ke Timur (LEP40), akan diadakan di Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC) dari 26 hingga 29 Mei 2022. Acara ini akan berlangsung selama empat hari dan akan merangkumi kedua-dua dalaman dan luaran aktiviti.

Menurut Pengerusi Penganjur Malaysia- Japan Festival 2022, Festival ini bertujuan untuk mengukuhkan hubungan dua hala Malaysia dengan Jepun dengan meningkatkan pengetahuan dan minat terhadap budaya, bahasa, dan aktiviti lain yang berkaitan Malaysia dan Jepun dalam memperingati ulang tahun ke-40 Dasar Pandang Ke Timur.

“Berikutan kesan hampir dua tahun wabak COVID-19 terhadap kesihatan, pelancongan, pendidikan, ekonomi, dan pelbagai sektor lain, festival ini bertujuan untuk mempromosikan sistem sosioekonomi yang lebih mampan dengan menggalakkan orang ramai untuk datang dan mengambil bahagian dalam festival tersebut. . Ia juga akan mempromosikan pelancongan, seni dan budaya di kedua-dua negara kepada penduduk tempatan dan pelancong. Ia juga merupakan peluang terbaik untuk mewujudkan hubungan antara homestay dan seluruh dunia.
Tambahan pula, disebabkan sempadan negara kita tidak dibuka secara meluas kepada warga asing, festival ini dijangka menarik sebilangan besar masyarakat Jepun yang telah bertapak di Malaysia. Pada masa ini, terdapat komuniti Jepun di Malaysia, termasuk mereka dari institusi teknikal Jepun, syarikat Jepun dan agensi Jepun.” kata Dato’ Sahariman.

Malaysia dan Jepun mempunyai sejarah yang panjang dan gemilang. Tun Dr. Mahathir, Perdana Menteri kita sebelum ini, melancarkan Dasar Pandang Ke Timur (LEP) pada 1982, menjadikannya empat puluh tahun pada 2022. LEP telah memainkan peranan penting dalam pembangunan hubungan antara Jepun dan Malaysia sepanjang empat dekad yang lalu, dengan hubungan dua hala, khususnya kerjasama ekonomi, semakin pesat.About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *