Mon. Apr 15th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Jom Ke Sarawak! Promosi Produk & Pakej Menarik.

2 min read

KUALA LUMPUR, 27 Oktober 2022 – Tourism Malaysia hari ini menganjurkan program jerayawara ‘Jom Ke Sarawak’ Siri Lembah Klang bagi mempromosikan pelbagai produk dan pakej pelancongan menarik dengan mempertemukan pengendali pelancongan dari Bumi Kenyalang bersama penggiat industri di Wilayah Tengah dalam sesi perniagaan ke perniagaan (B2B).
Dijayakan dengan kerjasama Association of Sarawak Inbound Agencies (ASIA),
program tersebut turut mendapat sokongan Kementerian Pelancongan, Seni
Persembahan dan Industri Kreatif Sarawak, Sarawak Tourism Board, Business Events Sarawak by Sarawak Convention Bureau dan Malaysia Aviation Group.
Program bertujuan merancakkan lagi sektor pelancongan domestik dan antarabangsa menerusi penyampaian informasi serta penawaran produk dan pakej pelancongan terkini bagi menarik minat melancong ke Sarawak dengan penyertaan 20 organisasi terdiri daripada agensi pelancongan, pemilik produk pelancongan, agensi kerajaan serta pengusaha kraftangan yang dibawa khas bagi memperkenalkan keunikan pembuatan hasil kraf Sarawak.
Turut ditawarkan ialah pelbagai insentif daripada Sarawak Tourism Board dan Business Events Sarawak kepada penggiat industri yang berjaya membawa kemasukan kumpulan pelawat ke Sarawak sama ada untuk tujuan melancong mahupun mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran (MICE).
Program jerayawara itu dirasmikan oleh Dato’ Hj. Zainuddin Abdul Wahab, Ketua
Pengarah Tourism Malaysia dan turut dihadiri oleh Encik Iskandar Mirza Mohd Yusof, Pengarah Kanan Bahagian Domestik dan Acara Tourism Malaysia; Encik Suriya Charles Buas, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak Tourism Board; Cik Gloria Pang, Eksekutif Kanan, Bahagian Pembangunan Perniagaan Business Events Sarawak dan Encik Philip Yong, Pengerusi ASIA.
Sewaktu program berlangsung, turut diperkenalkan ialah ‘Sarawak 360 Experience: Stories From The Heart’ iaitu 10 episod dokumentari dihasilkan oleh ASIA dengan mengetengahkan konsep penceritaan berkisarkan pengendali pelancongan tempatan yang memiliki minat mendalam dalam aktiviti seperti berbasikal, berkayak, selam skuba, konservasi hidupan liar dan pembuatan songket.
Dato’ Hj. Zainuddin berkata, penganjuran program jerayawara ‘Jom Ke Sarawak’ Siri
Lembah Klang merupakan kesinambungan daripada kejayaan siri pertamanya yang
bermula pada Mei lalu di Pantai Timur (Kota Bharu, Kelantan) dan Wilayah Utara (Pulau Pinang) dengan janaan potensi nilai jualan (potential sale) melebihi RM500,000.
Sarawak merekodkan 1,141,184 ketibaan pelawat dari Januari hingga September
2022 melibatkan 313,100 pelawat antarabangsa dan 828,084 pelawat domestik.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *