Fri. Apr 12th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

Inovasi & Peluang Baru di Ekspo Taiwan 2022

4 min read

KUALA LUMPUR : Lama tidak berjumpa! Penantian selama dua tahun telah berakhir, dan Taiwan Expo 2022 di Malaysia akhirnya kembali di Kuala Lumpur pada 2 Ogos. Sektor perniagaan Malaysia yang telah terjejas akibat pendemik dan yang mencari peluang mencipta kejayaan tentunya gembira dengan berita ini. 

2022 adalah tahun di mana kita belajar untuk hidup bersama dengan wabak setelah sekatan ditarik balik dan aktiviti ekonomi perlahan-lahan pulih. Ekspo Taiwan tahun ini di Malaysia dipersembahkan dalam format hibrid baharu yang menggabungkan pameran dalam talian dan fizikal. Ekspo fizikal akan diadakan di Sunway Velocity Mall di Kuala Lumpur dan dijadualkan berlangsung dari 2 hingga 7 Ogos, manakala ekspo dalam talian akan berlangsung selama sebulan dari 2 Ogos hingga 2 September, dan pengunjung Malaysia akan dapat belajar tentang produk berkualiti tinggi dari Taiwan.

6 Tema Utama Peluang Perniagaan Inovatif

Ekspo Taiwan 2022 di Malaysia tertumpu kepada 6 tema utama yang direka untuk selaras dengan pelan hala tuju yang disediakan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 – Industri 4.0 & Ekonomi Hijau, Perubatan Pintar, Pertanian Pintar, Halal, Gaya Hidup Taiwan, serta Bakat, Perkhidmatan Pelancongan & Kewangan. Pelawat boleh menyaksikan pelbagai produk dengan ciri khas Taiwan.

Meter kuasa basikal terkecil di dunia AROFLY LINK A1 dan Pembalut Cecair Steril NewEpi Plus yang mempercepatkan penyembuhan dengan pantas adalah antara dua produk inovatif yang membuat penampilan sulung di Malaysia dan telah menerima banyak pertanyaan.
Banyak negara telah menggunakan strategi untuk ‘hidup’ bersama dengan pandemik dan perjalanan antarabangsa kini telah beroperasi seperti biasa. Pemampat dan beg vakum mudah alih VAGO ialah alat yang sesuai apabila anda merancang untuk melancong ke luar negara untuk perjalanan membeli-belah yang telah lama ditunggu-tunggu. Alat kecil ini boleh memampatkan pakaian anda untuk mengosongkan lebih banyak ruang bagasi untuk meningkatkan kapasiti bawaan secara besar-besaran dan mesti dimiliki oleh pengembara. Pandemik juga telah mengubah cara orang bekerja dan ramai yang menggunakan komputer riba mereka untuk kerja dan permainan. MSI Technology ialah peneraju global dalam komputer riba berprestasi tinggi dan Raider GE76 yang memfokuskan permainan dan Summit E16 Flip berorientasikan perusahaan direka untuk keperluan pengguna yang paling mencabar.

Bersenam bukan sahaja cara untuk menyihatkan badan yang sempurna sekaligus dapat meningkatkan imuniti seseorang. Ramai peminat kecergasan mementingkan komposisi badan mereka dan Penganalisis Komposisi Badan Charder Electronic serta Komposisi Badan & Skala Kardio direka untuk membantu pengguna menjejaki keberkesanan cara senaman mereka. Bersenam bukan hanya untuk orang muda sahaja malah orang tua juga perlu bersenam untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Walau bagaimanapun, berlari dan senaman berimpak tinggi yang lain boleh menjejaskan sendi. Untuk itu Body Charger’s Recumbent Linear Stepper menawarkan semua faedah mesin senaman tanpa tekanan tambahan pada sendi, menjadikan senaman lebih selesa untuk orang tua.

Inflasi yang melanda dunia dan perang Rusia-Ukraine yang berterusan telah menaikkan harga makanan. Dengan pengangkutan produk makanan ke seluruh dunia, logistik rantaian sejuk menjadi semakin penting. Penyelesaian rantaian sejuk pintar Advantech pengeluar komputer industri terkenal dunia menyediakan syarikat sistem pengangkutan makanan paling komprehensif yang mengurangkan kerosakan dan sisa makanan dalam transit dengan ketara.
Pertandingan Memasak dengan Bahan Halal

Peraduan Memasak Halal Taiwan berasaskan Daging & Tumbuhan akan diadakan di Sunway Velocity Mall Kuala Lumpur pada sebelah petang 6 Ogos. Sebanyak 11 produk makanan halal daripada 9 jenama akan diterbangkan dari Taiwan untuk pertandingan itu. Lima pasukan, masing-masing terdiri daripada dua pelajar dari Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Kesejahteraan Universiti Malaysia Kelantan (UMK), akan bertanding dalam acara itu. Chef selebriti antarabangsa, Chef Mohd Johari Edrus (Chef Jo) akan berkhidmat sebagai hakim untuk pertandingan tersebut.
Pada hari yang sama (6 Ogos), pelumba basikal terkenal Malaysia Adiq Husainie Othman akan berkongsi pengalamannya dengan AROFLY Power Meter, dan pandangan daripada pelumba basikal profesional itu akan sangat membantu peminat berbasikal dalam memahami produk tersebut.

Pada 7 Ogos, Influencer ICT popular Ke En akan menganjurkan acara “Bidaan Satu Ringgit” yang dinanti-nantikan di mana banyak produk yang popular akan dilelong bermula daripada harag satu ringgit, termasuk komputer riba perniagaan MSI Modern 15 B12m 064 yang dijual pada harga RM3,599, Vago mini pam vakum perjalanan, Qubii Duo milik MAKTAR – Peranti Sandaran Auto bernilai RM229, Papan Kekunci Suis Biru Permainan Acer Predator Aethon 300, Adata XPG Precog Gaming Headset bernilai RM410, dan lain-lain. Sertai lelongan dan anda mungkin membawa pulang produk menarik ini di harga yang istimewa. Tawaran bermula dari RM1.

Kawasan bergambar juga disediakan untuk pengunjung bergambar dengan wau rama-rama Taiwan dan Wau Bulan Malaysia dengan latar belakang langit biru yang mewakili ‘Together We Strive’.

Peminat permainan boleh mempamerkan kemahiran mereka dalam zon e-sport dan mengetahui lebih lanjut tentang peralatan permainan terbaik daripada peneraju pasaran Acer dan MSI.

Tangkap Harimau, Menang Hadiah Hebat

Penganjur telah menyediakan beberapa siri aktiviti dalam talian sempena ekspo tersebut, termasuk permainan “Tiger Tail Hunt”. Peraturan permainan ini mudah, setiap hari bilangan kakitangan yang berbeza akan memakai lampu ekor harimau yang comel dan berkeliaran di kawasan acara dan pelawat hanya perlu meneka dengan betul bilangan kakitangan yang memakai ekor harimau pada hari tertentu, tangkap gambar salah satu ekor harimau, dan kongsikan di media sosial dengan tag @taiwanexpo_malaysia dan #taiwanexpomy22 untuk memenangi hadiah menarik.

Aktiviti lain yang disediakan termasuk bengkel DIY minyak pati Bio-Jourdeness, bengkel budaya kopi, gim yang menyeronokkan, bingo daftar masuk FB secara langsung, persembahan pentas, cabutan bertuah laman peminat FB dan banyak lagi.

Ekspo fizikal akan berlangsung selama 6 hari di Sunway Velocity Mall, dan kemasukan adalah percuma. Terdapat banyak produk hebat menanti anda untuk temui. Ekspo Taiwan mengalu-alukan rakan-rakan dari seluruh Malaysia untuk menyertai ekspo itu untuk merasai pengalaman produk Taiwan yang luar biasa dan meneroka peluang perniagaan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman Facebook rasmi: https://www.facebook.com/TaiwanExpo.mys/ atau hubungi Pusat Dagangan Taiwan Kuala Lumpur di talian +60 (3) 2031-2388 atau e-mel di kl@taitra.org .tw

Aktiviti Peringkat Ekspo Taiwan 2022
Tempat: Sunway Velocity Mall, Vanity Atrium (Tingkat Bawah)

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *