Mon. Apr 15th, 2024

Santai Travel Media

I n s p I r a s I p e r c u t I a n k u

HUBUNGAN KERJASAMA ANTARA MOTAC DAN BRUNEI KE ARAH MERANCAKKAN INDUSTRI PELANCONGAN 

2 min read


23 Jun 2021 – Malaysia dan Brunei akan meningkatkan kerjasama untuk meneroka potensi kemajuan dalam industri pelancongan budaya bagi membantu dan memberi sokongan kepada para penggiat dan pemain industri kedua-dua negara sekaligus dapat merancakkan lagi industri seni dan budaya.

Perincian mengenainya akan dibincangkan bersama Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan Brunei, YB Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin dalam masa terdekat.

Perkara itu dinyatakan secara ringkas oleh kedua-dua Menteri semasa Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan Brunei membuat panggilan telefon untuk mengucapkan takziah kepada YB Menteri MOTAC atas pemergian ibu Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri pada Khamis lalu.

Dato’ Sri Hajah Nancy turut memberi contoh mengenai program Asia Traditional Orchestra (ATO) 2020 yang pernah dianjurkan oleh Bahagian Hubungan Antarabangsa Kebudayaan MOTAC dengan kerjasama pihak Asia Cultural Center (ACC) Gwanju, Korea menerusi platform digital. Tujuan utama penganjuran program tersebut adalah untuk memperkukuhkan kerjasama berkaitan pertukaran budaya serta mengangkat seni persembahan tradisional ke peringkat antarabangsa. Program tersebut telah diadakan bersempena sambutan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara Malaysia dan Republik Korea.

Perbualan tersebut turut menyentuh mengenai Program Imunisasi COVID-19 di mana kedua-dua Menteri telah menyatakan bahawa tumpuan juga harus diberikan kepada golongan muda agar imuniti kelompok dapat dicapai dalam masa terdekat.

Langkah itu juga dilihat dapat memberi keyakinan kepada orang ramai serta masyarakat dunia bahawa penduduk di kedua-dua negara telah bersedia untuk menyambut kedatangan pelancong apabila tiba masanya nanti.

Dato’ Sri Hajah Nancy turut memaklumkan kepada rakan sejawatnya itu bahawa adalah penting sebagai jiran paling dekat dapat bersama mengawal keselamatan dan menjaga kesihatan demi melindungi rakyat di kedua-dua negara.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *